пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Чи вимагати у працівників довідки ОК-7

Чи вимагати у працівників довідки ф. ОК-5 і ОК-7 від ПФУ, якщо підприємство новоутворене? 


Чи вимагати у працівників довідки ф. ОК-5 і ОК-7 від ПФУ, якщо підприємство не новоутворене? 


Чи вимагати у новоприйнятого працівника довідку ф. ОК-5 і ОК-7 від ПФУ, якщо підприємство не новоутворене? 










Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV застраховані особи, які протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 6-ти місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах:


1) допомога по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;
2) допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.
З цього слідує, що довідку про страховий стаж ф. ОК-5 (ф. ОК-7) варто вимагати у працівника тільки у разі, якщо виникає потреба у виплаті йому допомоги по тимчасовій непрацездатності або допомоги по вагітності та пологах. Адже страховий стаж слід підтвердити на момент обчислення середньої зарплати, перед настанням страхового випадку.


Якщо таку довідку нададуть всі працівники при прийомі на роботу, то до того моменту, поки з кимось з них настане страховий випадок, дані можуть застаріти. Це стосується як новоутворених підприємств, так і підприємств, які вже працюють; новоприйнятих працівників і працівників, які вже працюють.
Довідку про страховий стаж ф. ОК-5 (ф. ОК-7)можна вимагати на якусь дату у всіх працівників тільки для того, щоб у їх особову справу (картку працівника в програмі 1С чи іншу) внести дані про страховий стаж на цю дату. Потім підприємство, можливо, буде самостійно визначати їх страховий стаж за даними таб. 6 звітності з ЄСВ.




Немає коментарів:

Дописати коментар