вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Оподаткування матеріальної допомоги

У Податковому кодексі України матеріальна допомога оподатковується за правилами благодійної допомоги.

Є три види допомоги, що оподатковуються по-різному.

«Просто» матеріальна допомога не оподатковується в сумі до 2240,00 грн (у 2017 р. – 1,4 прожиткового мінімуму) згідно з пп. 170.7.3 ПКУ.

Матеріальна допомога на лікування та медичне обслуговування згідно з пп. 165.1.19 ПКУ не оподатковується в повній сумі за умови підтвердження понесених витрат. На думку податківців, така допомога надається як компенсація понесених витрат, тобто спочатку лікування за свої кошти, потім —допомога.

Матеріальна допомога закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, інваліда, дитини-інваліда або дитини, в якої хоча б один із батьків є інвалідом; дитини-сироти, напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав не оподатковується у повній сумі згідно з пп. 170.7.4 ПКУ. Але якщо вона надається для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів) у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, крім витрат на косметичне лікування або косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями), водолікування та геліотерапію, не пов'язані з хронічними захворюваннями, лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни, аборти (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування), операції з переміни статі; лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування), лікування тютюнової чи алкогольної залежності; придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, які не включені до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Строк використання допомоги – 12 місяців. Якщо не використана та не повернута — оподатковєуться.


Немає коментарів:

Дописати коментар