вівторок, 31 березня 2015 р.

Чи платять військовий збір фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності (СПД)

Як сплачують військовий збір фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, зокрема й платники єдиного податку?


   З 01.01.2015 р. до п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ внесено зміни, згідно з якими об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).
      Платниками збору є:

фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
податковий агент.
   Відповідно до пп. 164.1.3 ПКУ загальний річний оподатковуваний дохід включає суму доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності згідно із ст. 177 ПКУ.
   Об'єктом оподаткування у фізичної особи — підприємця є чистий оподатковуваний дохід: різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця (п. 177.2 ПКУ).
   Згідно з пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу.
   Отже, фізичні особи — підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5% чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період. Тобто фізичні особи — підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему, сплачують військовий збір самостійно вперше за 2015 р.
   Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування не є платниками військового збору. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 02.03.2015 р. № 211-VІІ п. 16-1 ПКУ доповнено новим пп. 1.7, яким встановлено, що від оподаткування військовим збором звільняються доходи, які згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім визначеного ним кола доходів (наведені у пп. 165.1.2 (проценти), 165.1.18 (дивіденди), 165.1.25 (доходи від продажу вторсировини), 165.1.51 (операції з валютою), 165.1.52 (інвестиційний прибуток)).
   Доходи підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, не є об’єктом оподаткування ПДФО (згідно пп. 165.1.37 ПКУ), а отже не є об’єктом оподаткування військовим збором.


Немає коментарів:

Дописати коментар