четвер, 5 лютого 2015 р.

Нові умови оплати лікарняних листків особам, страховий стаж яких менше 6 місяців

Згідно з п. 4 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 р. № 77-VIII) застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах:
допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати на місяць, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;
допомога по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.
Один з варіантів визначення суми допомоги передбачає, що фактичну середньоденну заробітну плату таких осіб слід порівняти з середньоденною мінімальною заробітною платою у місяці настання страхового випадку. І обчислення допомоги проводити з величини, яка є меншою.
Середньоденну мінімальну заробітну плату можна визначити шляхом ділення мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку, на кількість робочих днів у цьому місяці (для допомоги по вагітності та пологах — на кількість календарних днів).

Приклад
Мінімальна заробітна плата у січні 2015 р. — 1218,00 грн. Кількість робочих днів — 20. Середньоденна зарплата: 1218 : 20 = 60,90.
Якщо фактична середньоденна зарплата працівника 100,00 грн, то лікарняний слід оплачувати з розрахунку 60,90 грн/день.
Якщо фактична середньоденна зарплата працівника 55,00 грн, то лікарняний слід оплачувати з розрахунку 55,00 грн/день.

Зверніть увагу, що мова йде не тільки про новоприйнятих працівників, про всіх працівників, страховий стаж, яких за останні 12 календарних місяців менше 6 місяців. Це може бути і постійний працівник, який працює за сумісництвом, або який довго перебував у відпустці без збереження зарплати тощо.
Інформацію про страховий стаж можна дізнатися, звернувшись до Пенсійного  фонд за ф. № ОК-5, у якій будуть зазначені місяці сплати страхових внесків за останні 12 місяців перед страховим випадком.