четвер, 5 лютого 2015 р.

Додаткова відпустка батькам дітей-інвалідів

   Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчихактів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики» від 15.01.2015 р № 120-VIII внесено зміни до ст. 182-1 КЗпП і ст. 4, 5 19 Закону про відпустки.
 
  Встановлено, що працівникам, які мають повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи надається щорічна оплачувана соціальна додаткова відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Відпустка може надаватися матері повнолітнього інваліда з дитинства підгрупи А I групи, батьку, який виховує таку дитину без матері (у т.ч. в разі її тривалого перебування в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку повнолітнього інваліда з дитинства підгрупи А I групи.

   Відпустка оплачується у загальновстановленому порядку, переноситься на інший період, продовжується у тому ж порядку, що й щорічна відпустка. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за неї.
 
  Крім того, мати або батько такої дитини-інваліда мають право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною 6-тирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), — не більш як до досягнення дитиною 16-тирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію «дитина-інвалід підгрупи А» — до досягнення дитиною 18-тирічного віку.

     Закон набрав чинності з 01.02.2015 р.